Časopis Myslivost

Listopad / 2018

Ostřejší už to nebude II

Myslivost 11/2018, str. 152  Miloš Fischer
V minulém článku o broušení nožů brusnou sadou KMFS RIVAL jsem zmiňoval výhody tohoto systému broušení a zároveň jsem následně předváděl broušení s touto sadou na výstavě Natura Viva v Lysé. Mnoho nových majitelů brusné sady mi od té doby sdělovalo, že tak ostré nože ještě nikdy neměli.
I já jsem pokročil v cestě broušením výrazně dále, i když především broušením nožů kamarádům myslivcům, protože moje dobře nabroušené nože, které používám prakticky stále až na výjimky přebroušení prakticky nepotřebovaly a stačilo pouze občasné obtažení keramickou tyčinkou, kterou máme v sortimentu Knihkupectví.
Musím konstatovat, že i levné nože z tuzemské produkce MIKOV po nabroušení sadou KMFS RIVAL jsou najednou úplně jiné s výbornou řezivostí a překvapivou odolností ostří. Například nůž MIKOV PRAKTIK s oranžovou střenkou jsem si na zkoušku koupil na jaře v provedení s čepelí z materiálu 420.
Po vyvržení prvních kusů s velmi pozitivním pocitem s použitím tohoto nože jsem se ve firmě MIKOV dohodl na výrobě speciální série jen pro Knihkupectví Myslivost v provedení s čepelí z materiálu 440A kvůli lepší trvanlivosti ostří. Nicméně sám stále používám původní kus s materiálem 420 a po vyvržení dvou kusů černé a dvanácti kusů srnčí zvěře je stále jedovatě ostrý, přestože jsem jej keramikou lehce obtáhl za celou dobu užívání jen dvakrát.
Samozřejmě obě speciální série nožů se střenkami v žádané oranžové barvě s materiálem čepelí 440A, jak Praktik, tak Brigand, na tom budou ještě lépe.
PRAKTIK jsem zvolil pro jeho výbornou ergonomii, tyto nože sedí opravdu dobře v každé ruce, ať pánské nebo i dámské, mají jištěnou pilku i čepel a zároveň mají pilku i čepel o centimetr delší, než oblíbené nože FIXIR, což je nakonec výborné pro práci i s většími kusy ulovené zvěře.
BRIGAND je univerzální pracovní nůž, velmi levný a vhodný pro použití jak v kuchyni, tak i pro veškeré ostatní činnosti spojené s výkonem práva myslivosti.
Jak PRAKTIK, tak i Brigand jsou nože s velmi příznivou cenou, zejména pro předplatitele časopisu Myslivost, a díky tomu se vyplatí i jako záložní nože do auta či zavazadla.

IMGP2869.jpg
Precizní výsledek se sadou KMFS RIVAL je i při opakovaném broušení, alfou a omegou je ale perfektní upnutí čepele. Pokud splníme tento požadavek, je opakované přebroušení velmi snadné a rychlé.
Pokud opakovaně broušený nůž není zubatý, stačí správně nastavit vrcholový úhel fazety a začít diamantem zrnitosti 1000 a následně přeleštit červeným kamenem o zrnitosti 3000.
Samotného mne překvapilo, jak rychlé je toto přebroušení. Brousím prakticky všechny mé nože na vrcholový úhel 30°, tím je dáno i to, že nemusím o ničem přemýšlet, podle měrky úhel nastavím a mohu brousit, úhel fazety sedí dokonale a práce je velmi rychlá.
Pro toho, kdo brousí různé nože s různým vrcholovým úhlem fazety, podle předpokládaného použití daného nože, je asi nutné, zejména při větším počtu používaných nožů a úhlů, si vše zaznamenat. Ale pomocí fixu a jemného diamantu lze úhel přesně nastavit na úhel použitý při posledním broušení tak, že si celou fazetu po délce přetáhnu černým fixem a následně lehce obtáhnu jemným diamantem. Ihned vidím, kde jsem brousil a zda je nutné provést korekci úhlu.
Ještě jeden poznatek z práce s brusnou sadou KMFS RIVAL. Vždy po nabroušení deseti až patnácti nožů rozeberu upínací čelist úplným vyjmutím obou šroubů a vše důkladně vyčistím, zejména závity šroubů a závity v čelistech. Zároveň pečlivě očistím i stavěcí šroub malým kartáčkem. Ocelový prach, který vzniká při broušení je velmi jemný, navíc díky materiálům čepelí i tvrdý, takže je z hlediska životnosti zařízení nutné pravidelně prach odstranit. Po očištění nepoužívám žádná maziva a nasucho opět vše sešroubuji.
Se sadou KMFS RIVAL si celý letošní rok užívám jakoukoli práci s velmi ostrými noži, které používám denně, třeba i jen na přípravu potravy pro mého jestřába.
Miloš FISCHER
vychází v 7:52 a zapadá v 15:58 vychází v 12:39 a zapadá v **:** Nákupní košík 0
 
Zpracování dat...