Časopis Myslivost

Únor / 2019

Zvěřina jako součást zdravého jídelníčku

Myslivost 2/2019, str. 42  David Frej
Zvěřina je přírodní potravina a maso volně žijící zvěře, které se jedlo už v době kamenné několik set tisíc let zpět, od starověku až dodnes. Maso bylo základem výživy zejména na severu planety, v našich krajích se konzumovalo od starověku ve velkém množství. Němečtí kronikáři uvádějí spotřebu až 100 kilogramů za rok na osobu, což po odečtení postních dnů činí až půl kilogramu denně! A to se počítá jen zakoupené množství, nikoli vlastní produkce. Bohatí jedli čerstvé maso a zvěřinu podle ročních období, jedli kozí, telecí, hovězí, vepřové a samozřejmě zvěřinu. Pojídání masa bylo znakem sociální nadřazenosti, moci, bohatství; ale ve 14. století se rozšířilo i mezi chudší vrstvy a maso mezi pokrmy zaujalo výsadní postavení.
Obsah určený pro předplatitele.
Na pročtení článku se musíte zaregistrovat nebo přihlásit.
vychází v 5:48 a zapadá v 20:09 vychází v 1:42 a zapadá v 10:06 Nákupní košík 0
 
Zpracování dat...