Nejčastější chyby při zpracování trofejových úlovků
Milan CIHELKA
V mojí praxi se neustále setkávám s úlovky, které již nejdou zpracovat na trofej z důvodu poškození, nebo neošetření po ulovení. Často jde o nezvratné změny jak tedy tomuto předcházet. - Myslivecké úlovky můžeme rozdělit podle zpracování trofejí do několika skupin:
1. trofeje, tj. lebky a lebky zvěře spárkaté,
2. preparace celých hlav,
3. preparace celých ulovených zvířat a ptáků,
4. preparace rybích hlav,
5. preparace celých ryb,
6. kůže, kožešiny, škáry.
ad 1 - Zpracování úlovků na trofej lebka znamená tuto část nožem (nikoliv např. motorovou pilou, sekyrou atd.) oddělit od těla před prvním obratlem a pokud možno hned začít se zpracováním. Jestliže není čas, je možné vložit hlavu do mikrotenového sáčku a dát do mrazáku. Při asi -18 oC takto hlava vydrží bez problémů celý rok. Velice častá praxe je srnčí či jinou hlavu nechat několik dní "uležet" a teprve pak ji zpracovávat. Taková práce pak už minimálně nebaví a výsledky jsou mnohdy neuspokojivé.
ad 2 - Preparace celých hlav znamená oddělení hlavy s krkem, tj. kůží, zvěřinu z krku lze při dobré manipulaci vyjmout - od ostatního těla zvěře. Již při vyvrhování se nesmí při vyjímání hrtanu rozříznout kůže na spodní části krku! Nejlépe je uříznout nožem kolem dokola celou kůži až u hrudí a pak směrem k hlavě kůži stáhnout do "pytle". Zvěřinu krku pak oddělit až u hlavy. Chce to trochu cviku a dobrý nůž, kdo si na to netroufá, je lépe uříznout celý krk. Pozor, kůži neprořezávat, neošoupat, nemýt, barvu stačí jen otřít hadrem, nechat vychladnout, do mikrotenového pytle, vytlačit vzduch, pak zavázat provázkem aby materiál nevysychal a dát na mrazák, nejlépe alespoň -18 oC, vydrží velice dlouho bez poškození.
ad 3 - Malé úlovky savců, tj. do velikosti lišky, jezevce, ani nevyvrhovat, nechat vychladnout (nikoliv však několik dnů), možno stříknout některým přípravkem proti blechám, otřít případnou barvu, urovnat peří či srst, opět dát do mikrotenového sáčku a na mrazák. Vyplatí se u ptáků před uložením natáhnout na úlovek síťovanou dámskou punčochu směrem od hlavy k osasu, strčit hlavu pod křídlo a do zobáku dát kousek papíru. Peří se urovná, přilne k tělu a i při manipulaci ve zmrzlém stavu nedojde k poškození.
ad 4 - Příprava na preparaci rybí hlavy zahrnuje velice pečlivé oddělení hlavy ryby od trupu. Ryba by se každopádně neměla zabíjet úderem do hlavy, oddělovací řez musí být rovný a vedený několik centimetrů za prvními ploutvemi. Neotírat hlavu, pouze ploutve přiložit k tělu, opět dát do mikrotenu a na mrazák. Při vkládání do mrazáku je dobré hlavu podložit nějakou měkkou podložkou, například polystyrénem, proto, aby tlakem a případnou další manipulací ve zmrzlém stavu nedošlo k poškození kůže.
ad 5 - Při preparaci celých ryb obecně platí to stejné jako u hlav. Ryba se nemusí ani vyvrhovat, když ale, tak provést rovný, krátký řez. Se zmrazenou celou rybou, podobně jako s hlavou, je nutné zacházet velice opatrně - rybí kůže ve zmrzlém stavu je velmi choulostivá.
ad 6 - Škáry, kožešiny. Vzhledem k dobrému technickému vybavení našich domácností, ale celkově malým manipulačním prostorům, doporučuji kožešiny-škáry (blánou do sebe) vložit do mikrotenového sáčku, vymačkat vzduch, zavázat provázkem a dát na mrazák do -18 oC. Vzhledem k jednoduchosti, hlavně časové, a i k určitému druhu zručnosti při sušení škár a kožešin vřele doporučuji systém mrazák, navíc v čistém sáčku - je to i hygienicky čisté.
Jakýkoliv úlovek určený ke zpracování na trofeje, po vychladnutí a upravení je třeba zamrazit. Do nepropustného obalu se vkládá z hlediska hygienického a proto, aby nedocházelo k vysychání, což se děje i ve zmrzlém stavu. Zamrazený materiál zabalte ještě do několika vrstev papíru (izolace), odešlete na místo určení.
Upozornění pro zákazníky: Firma Milan Cihelka - Úprava loveckých trofejí, Praha 10 (viz. inzerát v tomto čísle) není totožná s firmou Preparace p. Cibulka Písek!