ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Časopis Myslivost

Prosinec / 2003

Snídaně při honech

Z “Kuchařské školy” (1881) M. B. Svobodové  Milada FABELOVÁ
Snídaně při honech
Zde musí hospodyňka hlavně míti na zřeteli, že má pohostiti v pravdě vyhladlé a utrmácené hosty; dále, že není času nazbyt, a proto má býti jídla dostatek a co možná přesně a v určitou hodinu. Je-li čekání samo o sobě mrzuté, bývá zvláště při této příležitosti, protože celý rozvrh dalšího honu pokazí. Na toto pravidlo dlužno zvláště dbáti, jsou-li na honě vznešení hosté, což by jinak mohlo míti i nemilé následky. Obyčejně snídá se v poledne a venku v lese.
Snídaně má býti dostatečná, ale jednoduchá a vše co možná na sousta pokrájené. Řízky chleba máslem pomazanou stranou na sebe složeny a mezi ně vždy řízek buď šunky nebo studené pečeně, jichž čítá se pro každého hosta 4 kousky, ale vždy raději ode všeho více, protože se pak dodati již nemůže - na tvrdo nebo na hniličko vařená vejce, salámy, jablka, cukrovinky, dorty, zvláště chlebový nebo linecký a p. silný. - Je-li to v létě a jsou-li vzácní hosté, podává se také ovocní mražené, zvláště z jahod jest dobré, někdy i rosolované maso přijde velmi vděk. Též nesmí se zapomenouti na sůl a pepř, a oboje poslati velmi dobře opatřené, aby se cestou nerozházelo.

Za nápoj víno červené a bílé, ale bílé jest milejší, protože lépe hasí žízeň, nezteplí tak snadno a netřeba se starati, že cestou třesením se zkazí jako červené; ale pro výběr má se dáti i červené, ano někdy dle okolnosti i šampaňské - v létě studená mražená káva, nebo studený punš, v zimě horké víno, grog a p. Pro jednoho pána čítá se půl lahve vína, ale raději více. Studené nápoje posílají se dobře opatřené, aby nezteplely, i třeba v ledu; teplé pak do vlněných povlaků zahalené a v prohřátých nádobách. - Talíře, příbor obyčejně se nedávají, jen ubrus.

Při takové snídani musí se však vždy bráti ohled, jest-li po ní následuje ještě hostina a súčastní-li se jí všichni z hostů; pak může býti snídaně i jednodušší.

Pro honce posílají se chleby s máslem, studené maso nebo salámy, sýr, pivo, pro starší i malá trocha kořalky, jakož i jablka nesmí se zapomenouti. Pro psy dá se chléb s máslem, kousek masa a, není-li v místě, tedy i voda.

Podává-li se snídaně v domě, prostírá se na stůl jako k obědu, a podá alespoň jedno teplé jídlo, k. p. polívka ve velkých šálkách, koteletky a k nim brambory, teplé paštičky a p. i ovoce, jaké roční doba přináší - za nápoj víno, k paštikám i třeba madeirské. Při takové snídaní nesmí se v kuchyni pustit se zřetele "hezky brzo", t. j. aby šlo všecko rychle, vždyť jest to "o honě". Pro honce totéž, jak z předu udáno.

Doufám zavděčiti se některé paní lesní, připojím-li jídelní lístek takové snídaně, které se odbývala za času presidenta Grévy-ho v Elisejském paláci v Paříži před odjezdem hostí do Marly: Omeletty se slaninou, smažené řízky lososa, svíčková hovězí pečeně, koroptve, paštika z bažanta, fasolové lusky, dortíčky a nákyp.

Podává-li se dort, radím především následující, u pánů velmi oblíbený dort, který i 6 týdnů v chuti vydrží: 20 žloutků, ˝ kg cukru, 210 g strouhaných mandlí, mezi nimi některá hořká, 8 g skořice, čajová lžička tlučeného hřebíčku, trochu citronátu, z 1 citronu kůra i šťáva tře se Ľ hodiny, promíchá pak opatrně z 20 bílků sníh, potom hezky zčerstva protáhne 350 prosátého suchárku a hodinu peče. I malé dortíčky mohou se z toho péci.

Po navrácení z honu má býti přichystáno v místnosti, kde se páni převlékají, dobré studené pivo v přikrytých sklenicích.



Zpracování dat...