Časopis Myslivost

Zásady preparace srnčí trofeje

Myslivostř 6/2020, str.. 102  Karel Horký
Srnčí zvěř je naší nejběžnější spárkatou trofejovou zvěří a je součástí téměř každé honitby. Srnčí parůžky mají také nejvíce anomálií a lze se u nich setkat s velmi rozmanitými tvary. Proto si myslím, že by se mělo těchto zajímavých trofejí zachovat co nejvíce, což ale nejde bez pečlivé preparace.

Za svoji praxi 25 let jsem se setkal s velmi pečlivě vypreparovanými srnčími trofejemi, a naopak i s velmi poničenými trofejemi v důsledku neodborné preparace, a právě tyto neodborně vypreparované srnčí trofeje mě vedly k napsání těchto obecných zásad preparace srnčích trofejí (srnčích parůžků) metodou kostrováním. Byť by tyto zásady měly být pro každého myslivce jasné a známé, bohužel je mezi námi stále mnoho těch, kteří základní preparaci trofejí nezvládají, důkazem budiž třeba pohled na některé vystavené trofeje na přehlídkách.

 

První krokem je oddělení hlavy od těla zvěře, a to za prvním krčním obratlem. Uchopíme hlavu za parůžky a tlačíme větrník co nejvíce ke krku. Tím se nám objeví jamka u prvního krčního obratle a tam zapíchneme nůž jako při zárazu. Potom nůž vedeme mezi obratlem a lebkou a uvolníme hlavu od krku.

Takto oddělenou hlavu stáhneme (pozor na poškození lebky ostrým nožem) a připravíme na odkrevnění (zbaví se barvy z kostí).

image002.jpg

Lebku zbavíme světel a mozku, mozek vyjímáme zásadně mozkomíšním otvorem, a to za pomoci peánu a do spirály stočeného drátu. Mozek a světla pečlivě vyjmeme a z lebky odstraníme co nejvíce svalstva a pokud je svalstvo neuvolněné, spodní čelist nevyjímáme (svalstvo se uvolní za asi 12 h).

Takto připravenou lebku dáme do nádoby se studenou vodou, a to tak, aby byla její spodní část asi 3 cm od dna nádoby proto, aby se barva, která se z lebky vylouží, nevracela zpět do kostí. Vodu v nádobě, pokud je velmi zbarvená, vyměňujeme a až se přestane barva vylučovat (to je asi za 12 h), lebku vyjmeme a začneme připravovat na vyváření.

Nejprve vyjmeme spodní čelist (pokud jsme jí nevyjmuli již dříve), a to tak, že nožem postupně oddělujeme svalstvo, které spodní čelist fixuje u lebky až spodní čelist uvolníme.

Podobným způsobem odstraníme ostatní svalstvo z lebky (pozor na poškrábání lebky nožem).

U takto připravené lebky omotáme růže a paroží bílým plátnem (gázou), aby se při vaření nedostal tuk do růží a rýh v paroží a zároveň se vařením nepoškodila barva paroží.

Takto připravená lebka se i se spodní čelistí dá do hrnce se studenou vodou tak, aby byla lebka ponořena po pučnice ve vodě a nedotýkala se spodního dna nádoby tzn. že ji připevníme podle připojeného snímku.

image004.jpg

Spodní čelist také zavěsíme na provázek tak, aby se nedotýkala dna, ale zároveň byla celá ponořená. Takto připravenou trofej ve vodě vaříme podle věku kusu, u mladších asi 15 až 25 minut, u starších 35 až 45 minut a sbíráme špinavou pěnu na povrchu vody.

Po uvedené době skončíme vaření a necháme lebku ve vodě pozvolna vychladnout asi na teplotu 30 °C, potom obereme z lebky a čelisti zbylé svalstvo a chrupavky. Z nosních dutin vyjmeme sliznice, případné nečistoty a z mozkovny vyjmeme mozkomíšní pleny. Skalpelem odstraníme chrupavky mezi pučnicemi, růžemi a záhyby na spodní části lebky.

Takto upravenou trofej musíme nejprve odmastit, což uděláme ponořením lebky po pučnice do asi 30 °C teplého vodního 5% roztoku sody.

Lebku a spodní čelist necháme v tomto roztoku asi 5 hodin a potom ji vyjmeme a očistíme zubním kartáčkem a opláchneme studenou vodou.

image006.jpg

Nyní přistoupíme k přípravě lebky a spodní čelisti k bělení.

Lebku obalíme až po pučnice vatou tak, aby se vata nedotýkala růží! Stejným způsobem obalíme vatou i spodní čelist. Takto obalenou lebku a spodní čelist umístíme do hlubšího talíře a nalijeme na vatu 35% roztok peroxidu vodíku.

Pozor na potřísnění peroxidem a na styk paroží s ním. Poškodila by se barva paroží. Peroxid necháme působit asi 8 hodin v temnu. Po této době sundáme vatu z lebky a spodní čelisti, opláchneme studenou vodou a necháme usušit ve stínu.

Použitý peroxid slijeme do láhve, řádně uzavřeme a dáme na temné a bezpečné místo.

Až trofej ve stínu uschne, znovu ji namočíme do vody a necháme ještě jednou ve stínu aby se nepřesušila uschnout. Je třeba dávat pozor na přímé slunce, neboť hrozí rychlé uschnutí, které má za následek rozevření nosních kostí a jejich postupné odpadávání.

image007.jpg

Pokud by přece jenom nosní kosti nebo jiné části lebky začaly odpadávat, doporučuji je přilepit sekundovým lepidlem.

Takto upravenou trofej uložíme na chladné a suché místo a spodní čelist připevníme k horní gumičkou (pozor červená gumička barví, proto použijeme bílou).

image009.jpg

Po přehlídce trofejí můžeme trofej seříznout a připevnit na podložku. Seřezávání děláme na gumovém kotouči připevněném na hospodářské pile. Trofej před seříznutím ponoříme po pučnice do studené vody asi na 12 hodin, aby si kost natáhla vodu a lépe se řezala. Řez vedeme podle obrázku. Takto seříznutá trofej se připevní na podložku pomocí hřebíčků, které umístíme do otvorů nad světly nebo vyvrtáme otvor mezi pučnicemi a lebku připevníme pomocí vrutu k podložce.

Bc. Karel HORKÝ

Zpracování dat...