Bažant na rozmarýnu
Ingredience:1 bažant, 1 větší lilek, 100 g slaniny, hrst čerstvé rozmarýny, sůl, olivový olej, 0,5 l vývaru, 2 dcl bílého vína, hladká mouka, čtyři lžíce smetany
Příprava:Bažanta stáhneme z kůže, vykucháme, dobře očistíme kolem vstřelových ran, ev. vyjmeme povrchově uvíznuté broky, pečlivě vyčistíme v hrudní dutině, rozčtvrtíme a vypereme v několika vodách. Okapanou zvěřinu protáhneme tenkými proužky slaniny, které doplníme mladými výhonky rozmarýny. Zvěřinu osolíme, posypeme rozmarýnou, položíme do pekáče, zakápneme olivovým olejem a decilitrem bílého vína. Na jeden den ji uložíme do lednice, přičemž ji několikrát obrátíme a polijeme lákem.
Bažanta pečeme zvolna pod pokličkou, čtvrtky obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Během úpravy si připravíme ze zásmažky naředěné vývarem základ na omáčku. Po upečení zvěřiny do ní procedíme výpek, pro zjemnění přidáme smetanu a omáčku krátce provaříme. Na závěr ji dochutíme lžící najemno nasekané rozmarýny a zbytkem vína. V případě potřeby přisolíme.
Doporučená příloha:Podáváme s vařeným bramborem.