Bažantí očka s kapary
Ingredience:Prsa ze dvou bažantů, 100g anglické slaniny, 1 sklenička kapar, 4 stroužky česneku, sůl, drcený rozmarýn, 1 dcl bílého vína, hladká mouka, olej
Příprava:Prsa vyjmeme ze zvěře, očistíme, naplocho částečně rozřízneme a pěstí lehce rozklepeme. Osolíme je, očesnekujeme, potřeme drceným rozmarýnem a dáme uležet alespoň na dvě hodiny do lednice. Po vyjmutí z chladu prsa rozprostřeme, poklademe plátky anglické slaniny, na jednom koci vytvoříme ze scezených a propraných kapar protáhlou hromádku a plátky prsa zavineme tak, aby kapary zůstaly uprostřed závitku. Válečky na koncích i uprostřed převážeme nití, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme ze všech stran na hlubší pánvi na rozpáleném oleji. Poté závitky podlijeme bílým vínem a pod pokličkou podusíme do měkka. Před servírováním krájíme ze závitků příčné plátky, které nám vytvoří pěkná očka.
Tipy:
- plnění závitků je poněkud náročnější. Řádek kapar vynecháme na úplných krajích plátku, aby nám nepadaly ven.
- na prsou případně ponecháme vrstvičku žluťoučkého tuku, který uvnitř očka vytvoří pěknou kresbu a nijak neublíží výsledné chuti-vadí-li někomu přímo chuť kapar, může jako náhradu použít nasekané zelené olivy
Doporučená příloha:Servírujeme se šťouchaným bramborem, nakládanou kyselou zeleninou a na talíři přelijeme výpekem.