Daňčí Bourguignonne
Ingredience:1kg daňčího masa na dušení, 10 (asi 250g) malých nakládacích cibulek, 500ml dobrého červeného vína, 120ml portského vína, 1 stroužek česneku, hladká mouka, 4 lžíce olivového oleje, 8 lžic rajčatové sedliny (rozmělněná, nebo rozmixovaná rajčata, ne kečup!), 250ml hovězího vývaru, 2 bobkové listy, 200g malých houbiček nebo žampionů
Příprava:Odblaněné maso nakrájíme na 3cm kostky. Smícháme s cibulkami, vínem, portem a česnekem ve velké míse. Přikryjeme ji a dáme do druhého dne do chladničky.
Slijeme maso a cibulky s tekutinou uschováme zvlášť. Maso osušíme a protřepeme ho s moukou, jejíž přebytek odstraníme. Rozehřejeme olej na pánvi a po částech a na prudko osmažíme maso po všech stranách do hněda. Poté ho vyjmeme a osušíme na ubrousku.
Vrátíme všechno maso na pánev, zalijeme ho uschovanou marinádou (vínem), rajčatovou sedlinou, přidáme bobkové listy, vývar, přikryjeme a dusíme asi 1 hodinu. Přidáme uschované cibulky a vaříme další 1 hodinu, nebo až je maso měkké. Zamícháme dovnitř houbičky a dusíme je, až i ty změknou. Vyjmeme bobkové listy.
Doporučená příloha: