Daňčí kýta se srnčími játry
Ingredience:Daňčí kýta, srnčí játra, sůl, pepř, olej, sádlo, máslo, mrkev, cibule, rybízová zavařenina, červené víno, špek.
Příprava:Daňčí kýtu nakrájíme na plátky a naklepeme. Vložíme do hrnce, mírně opepříme, proložíme na kolečka nakrájenou mrkví a cibulí, zalijeme olejem a necháme asi 12 hodin uležet. Poté maso vyjmeme, osolíme a zprudka z obou stran orestujeme. Přidáme opět kolečka mrkve a cibuli, podléváme vývarem nebo vodou a dusíme do měkka. Když je maso téměř měkké, vyjmeme mrkev a cibuli a přidáme podle chuti rybízovou zavařeninu (zavařenina by neměla v tomto případě být příliš sladká, ale spíše pikantní) a červené víno. Vše promícháme a dusíme na mírném ohni.
Mezitím si připravíme srnčí játra: nakrájíme na kolečka cibuli a na malé kousky nakrájíme špek. Játra nakrájíme na plátky (nebo na kostky – podle svých představ) a opepříme. Na špeku necháme mírně zpěnit cibuli, přidáme trochu másla a vložíme játra. Játra restujeme téměř do měkka, v konečné fázi je podlijeme trochou červeného vína (množství záleží na chuti) a za občasného míchání restujeme už jen chvilku.
Takto připravenou směs z jater (včetně cibule i špeku) vmícháme do hrnce s masem a necháme společně malou chvíli povařit. Pro zjemnění vlijeme na závěr smetanu a zahustíme trochou jíšky.
Chuť směsi masa a jater s výše zmíněnými ingrediencemi je zajímavá a rozmanitá. Druh zvěřinového masa a jater se může, samozřejmě, kombinovat libovolně.
Miroslava Strakatá
Doporučená příloha:Jako příloha jsou vhodné brambory upravené různými způsoby, hranolky, krokety, rýže. Myslím, že neodmyslitelné jsou i v tomto případě brusinky a další obloha podle chuti a fantazie.