Prošpikovaná daňčí kýta v pomerančové omáčce
Ingredience:1,5 kg daňčí kýty bez kosti, 100 g špeku, sůl, mletý pepř, 1 čajová lžička celého černého pepře, 1 čajová lžička jalovce, 1 čajová lžička majoránky, 1 čajová lžička tymiánu, přepuštěné máslo k pečení, 1 cibule, 100 g celeru, 3 - 4 mrkve, 1 pomeranč, 2 lžíce rajského protlaku, 1 - 2 lžíce mouky, ½ l červeného vína, ½ l pomerančového džusu, 3 - 4 lžíce nastrouhané pomerančové kůry, 1 - 2 lžíce středně ostré hořčice, 1 miska pomerančových plátků, 2 cl pomerančového likéru, smetana
Příprava:Maso umyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a prošpikujeme špekem. Dostatečně osolíme a opepříme. Celý pepř a jalovec rozdrtíme v hmoždíři a smícháme s majoránkou a tymiánem. Kořením pak potřeme maso z obou stran. V pekáči rozehřejeme máslo a vložíme maso.
Cibuli, celer a mrkev očistíme, nakrájíme na kostky a přidáme k masu. Oloupeme pomeranč a nakrájíme na kostky. Přidáme k zelenině s masem a pečeme.
Vmícháme rajský protlak, posypeme moukou a schladíme červeným vínem, doplníme pomerančovým džusem.
Pomerančovou kůru nastrouháme najemno a rozmícháme s hořčicí. Přidáme k masu, pekáč uzavřeme a pečeme na 220 °C 80 - 90 minut. Po upečení omáčku propasírujeme a přidáme trochu likéru pro lepší aroma. Na závěr přidáme smetanu.
Doporučená příloha:bramborové krokety