Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Ingredience:800 g kančí kýty, 50 g slaniny, 1 velká cibule, 3 lžíce šípkové zavařeniny, 1 citron, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku, červené víno, olej, divoké koření, jalovec, cukr, sůl
Příprava:Vykostěnou kančí kýtu očistíme a osolíme. Kousky cibule a slaniny opečeme na rozehřátém oleji, přidáme kančí kýtu, kterou po všech stranách opečeme. Potřeme tlučeným jalovcem a divokým kořením, podlijeme a v troubě upečeme doměkka. Během pečení maso podláváme a několikrát obrátíme. Měkkou kančí kýtu vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou,zasmahneme a zalijeme vodou. Do omáčky přidáme šípkovou zavařeninu, protlak, citronovou kůru a šťávu, ochutíme cukrem, solí a za stálého míchání povaříme. Nakonec do omáčky vmícháme červené víno a procedíme ji přes hustý cedník. Maso naporcujeme a přeláváme omáčkou.
Doporučená příloha: