Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Ingredience:Suroviny pro 10 osob
- 1500 g kančí kýty
- 30 g soli
- mrkev, celer, petržel (3 x 100 g)
- 100 g cibule
- 50 g oleje
- nové koření, bobkový list, celý pepř
- 0,5 dcl octa
- 100 g citronu
- 100 g hladké mouky
- 250 g šípkové zavařeniny
- 2 g mleté skořice
- 50 g cukru
- 1 dcl červeného vína
Příprava:Kančí kýtu odblaníme a opláchneme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na hrubé kostky a osmažíme na oleji do růžova, přidáme divoké koření zastříkáme octem a na takto připraveném základu opečeme osolenou kýtu po obou stranách. Přidáme na plátky nakrájený citrón, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme do měkka.
Měkkou kýtu vyjmeme, čťávu zhustíme světlou jíškou, přidáme šípkovou zavařeninu, skořici a cukr a za stálého míchání omáčku řádně provaříme. Dochutíme skořicí, citronovou šťávou a špetkou skořice. Na závěr přecedíme přes jemný cedník.
Doporučená příloha: