Kančí řízek v tymiánovém těstíčku
Ingredience:8 menších řízků z kýty černé zvěře, sůl, hrst čerstvého tymiánu, česnek, 2 vejce, 1 dcl mléka, hladká mouka, olej na smažení
Příprava:Řízky den dopředu pečlivě naklepeme a zbavíme všech blan. Po obou stranách je zlehka potřeme směsí soli, tymiánu a mačkaného česneku. Naskládáme je do misky a necháme do druhého dne zaležet v lednici.
Těstíčko si připravíme rozšleháním hladké mouky ve vejcích s decilitrem mléka, osolíme je a přidáme hrst jemně nasekaného čerstvého tymiánu. Zpracujeme spíše hustou surovinu, která nám na řízcích dobře přilne. Před ponořením do těstíčka je pečlivě obalíme v hladké mouce.
Řízky smažíme zvolna z obou stran na pánvi na vyšší vrstvě oleje, až nám začne těstíčko zlátnout.
Tipy:
- nezbytnou součástí postupu je prvotní obalení mase v mouce. Díky němu bude těstíčko na řízku lépe držet a nebude se nám odlupovat.
- největším problémem při přípravě řízků je odhad vhodné konzistence těstíčka. Ta musí být taková, aby se v něm dal řízek bez problémů smočit, nicméně aby těstíčko příliš nestékalo a vytvořilo dostatečnou obalovou vrstvu
- jak již bylo naznačeno, nejlepší řízek je skutečně horký, servírovaný na prkénku. Ve stejném duchu si dovoluji doporučit konzumaci i já. K pánskému posezení u sklenice pivka se v teplých dnech přímo podbízí.
- obecně se dá říct, že řízky při nakládání raději nikdy nepotíráme olejem, protože by se nám během následného smažení oloupaly
- smažení řízků je možné také v troubě vyhřáté na vysokou teplotu, na pekáči politém olejem. Úprava je časově poněkud delší, nicméně řízky bývají křehčí
- podobného efektu dosáhneme v případě, že řízky po usmažení na pánvičce naskládáme nasucho do zapékací misky. Tu pak vložíme na asi 20 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Řízky ale musíme v misce vhodně podložit, protože se z nich uvolní další tuk, který se vsakuje do spodní vrstvy.
Doporučená příloha:s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.