Pečená kýta na čirůvkách
Ingredience:800 g kančí kýty v celku, sůl, mletý pepř, čirůvky fialové (množství podle chuti). K přípravě zelí olej, hladká mouka, větší cibule, cukr, ev. ocet, sůl a kmín.
Příprava:Kančí kýtu dobře odblaníme, opláchneme a necháme okapat. Povrch nasolíme a posypeme mletým pepřem. Poté ji položíme do pekáče, podlijeme trochou vody a přisypeme čirůvky nakrájené na silnější plátky. Pečeme klasicky v troubě pod pokličkou, kterou můžeme ke konci sejmout, aby se vytvořila kůrka a aby se z výpeku odpařila přebytečná voda. Během pečení zvěřinu kontrolujeme, otočíme a případně podlijeme.
Zelí můžeme použít jak čerstvé, tak kysané. Z kysaného slijeme nejdříve lák a propereme je. Čerstvé osolíme a přidáme kmín. Zelí vaříme v čisté vodě až změkne. Nakonec ho zahustíme jíškou s přídavkem osmažené, nadrobno nakrájené cibulky. Podle chuti můžeme přisladit, čerstvé přioctit. Na talíři zelí pokapeme výpekem a přizdobíme čirůvkami.
Doporučená příloha:Podáváme pochopitelně s houskovými knedlíky.