Plněný kančí bok
Ingredience:bok ze selete(neprostřelený), srdce,ledvinky, 1/2jater, vnitřní sádlo,300g čerstvé(zamražené) houby (na smaženici), 2 střední cibule, 4stroužky česneku, 4 vajíčka,3 rohlíky,1,5dcl mléka,špek, divoké koření,pepř, bazalka, muškát.oříšek, 1dcl červené víno
Příprava:Náplň:na pánvi rozehřejeme tuk se špekem, zpěníme cibuli a česnek, přidáme na jemno nakrájené droby, zprudka osmahneme, vložíme houby podlijeme vínem a volně dusíme asi 15 min.Když jsou houby podušené, přidáme 2 vajíčka a zasmažíme.Mezitím si rohlíky namočíme v mléce, a necháme nasáknout, rozmělníme, možno zahustit strouhankou) a přidáme vajíčka.Takto připravenou zásmažku smícháme s namočeným rohlíkem, přidáme koření, bazalku,pepř a dle chuti osolíme.
Bok: omytý bok s kostí od zadní části nařízneme po venkovním žebru směrem k přední části vytvoříme přes celá žebra kapsu. Proříznuté místa nutno zašít-sešpendlit. Vnitřek kapsy mírně posolíme, vrchní část potřeme solí, dle chuti i česnekem.
Takto připravený bok naplníme nádivkou, důkladně sešijeme-sešpendlíme a položíme na pekáč žebrem dolů. Podlijeme vodou, přidáme nakrájené vnitřní sádlo. Doba pečení 80 min/170 st. mezi dvěma pekáči. Poté celý bok otočíme, posypeme celým kmínem a dopečeme bez přikrytí (cca 20min), ke konci možno přigrilovat do červena.(pozor na spálení).
Je lepší připravovat den předem, porcovat za studena, náplň pak dobře drží pohromadě.
Doporučená příloha: