Zvěřinová směs s křupavou zeleninou
Ingredience:600 g krkovice z mladého divočáka, koření na divočinu, olej, 1 větší cibule, červená mletá paprika, 2 feferonky, 2 dcl červeného vína, sójová omáčka, 800 g zeleniny (mrkev, petržel, květák, brokolice, cuketa, česnek, čerstvá paprika aj.), hrubá mouka.
Příprava:Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme feferonky, červenou papriku a naložené kousky krkovice z divočáka, které rychle orestujeme, podlijeme červeným vínem a přikápneme sójovou omáčku. Vše dáme do tlakového hrnce a dusíme asi 35 minut. Poté nádobu odstavíme a pokrm necháme dojít, dokud uvnitř neklesne tlak. Otevřený hrnec postavíme znovu na oheň, přidáme na kousky nakrájenou mrkev, petržel, květák, brokolici a cuketu, které dusíme asi 10 minut. Směs zaprášíme hrubou moukou, promícháme, necháme zhoustnout a přidáme červenou a zelenou papriku nakrájenou na půlkolečka. Na závěr vše podusíme maximálně 5 minut.
Tipy:
- má-li být výsledek dokonalý, nesmíme zeleninu rozvařit, pouze ji prohřejeme a necháme ji částečně změknout tak, aby zůstala křupavá a ponechala si svoje typické chuťové vlastnosti
- z výše uvedeného důvodu přidáváme zeleninu v závěrečné fázi přípravy postupně – nejdříve kořenovou, po chvíli květák s brokolicí, pak cuketu a česnek. Papriku ponecháváme až skutečně nakonec a pouze ji prohřejeme
- papriku používáme v každém případě vícebarevnou – zelenou, červenou, žlutou - výsledek vypadá krásně na talíři
- na pokrmu oceníme nečekanou lehkost spojenou s pikantností a chutí sójové omáčky. Kdo má rád výraznější chutě, může si pokrm přiostřit chilli papričkou.
- zvěřinu nakládáme den předem do vhodné směsi koření na divočinu a soli, přikápnout můžeme i červené víno
- k přípravě můžeme samozřejmě použít jinou zvěřinu. Nicméně odlehčení pokrmu zeleninou si přímo říká o zpracování prorostlejších částí, kterou krkovice z divočáka zajisté je
Doporučená příloha:Podáváme s těstovinami, které klademe na talíř a přelijeme směsí s omáčkou.