Foie de sanglier s jeřabinami, jasmínová rýže s vůní kardamonu
Ingredience:4 porce
800g kančích jater
Svazek mladé šalotky
50g špeku
50g celeru
0,5dcl červeného vína
Lžíce jeřabinové zavařeniny
Sůl, drcený pepř,
4cm skořicové kůry
1/3 hvězdičky badyánu
50g másla
Rýže:
Jasmínová rýže
Drcený pepř
Kardamon
Palmový olej Carotino
Příprava:1. Máslo rozpustíme, přidáme krájenou šalotku a najemno strouhaný celer, restujeme asi 10 min. Zalijeme vínem, vložíme jeřabinovou zavařeninu, skořici, badyán a zredukujeme na 1/3 objemu šťávy. Šťávu přecedíme.
2. Játra pečlivě opláchneme, osušíme a kořeníme drceným pepřem. Zprudka opečeme na másle a přelijeme připravenou omáčkou, pečený špek na nudličky a krátce podusíme, aby se spojili chutě. Nakonec osolíme. Servírujeme s rýží.
3. Jasmínovou rýži propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Rozehřejeme si palmový olej Carotino, vložíme okapanou rýži a důkladně opečeme. Ochutíme drceným pepřem, tlučeným kardamonem a solí. Zalijeme horkou vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 min.
Doporučená příloha: