Hřbet z divočáka na víně
Ingredience:vykostěný hřbet z divočáka asi 700 gramu, 100 g
sušených švestek, 40 g vlašských ořechů, dva pomeranče,
jeden citron, 6 lžic 40% koňaku, 4 lžíce
medu, 400 ml červeného vína, 2 lžíce perníku
2 lžíce švestkových povidel, 50 g kvalitní horké
čokolády, pepř (mletý), sůl, špetka koření, Harissa,
1 lžíce oleje, 1 lžíce másla
Příprava:Švestky propláchneme a dáme do misky. Přidáme
k nim lžíci koňaku a necháme odležet.
Ořechy opražíme nasucho na pánvi a přidáme ke
švestkám.
Hřbet divočáka prořízneme dlouhým nožem po
délce tak, aby vznikl tunýlek, osolíme a opepříme.
Vložíme do misky, zalijeme šťávou z citronu
a pomerančů, koňakem, medem, cástí vína,
okořeníme Harissou a necháme rozležet několik
hodin, nejlépe přes noc.
Pak hřbet vyjmeme a naplníme švestkami a ořechy.
Zajistíme špikovacími jehlami nebo párátky
a ze všech stran jej osmahneme na pánvi potřené
olejem.
Poté hřbet přendáme do pekáčku vytřeného
máslem, podlijeme malým množstvím marinády
a zvolna pečeme do měkka. Podle potřeby podléváme,
ale vždy jen malým množstvím.
Zbylou marinádu doplníme vínem a přivedeme
k varu. Přidáme povidla, perník a povaříme do
zhoustnutí. Nakonec vmícháme čokoládu a necháme
ji v omáčce rozpustit.
Doporučená příloha:Podáváme s bramborovými noky nebo s těstovinami.