Kančí řízek v bramboráku
Ingredience:8 kančích řízků z kýty, 10 větších brambor, 2 vejce, sůl, tymián, česnek, pepř, majoránka, 100 g polohrubé mouky, hladká mouka, olej na smažení.
Příprava:Řízky pečlivě nakrájíme, naklepeme a odblaníme. Osolíme je z obou stran a pečlivě potřeme mačkaným česnekem s tymiánem. Uložíme do lednice na 24 hodin.
Brambory okrájíme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle. Přidáme do nich vejce, směs solíme, opepříme, okořeníme majoránkou a dochutíme mačkaným česnekem. Vše důkladně promícháme a zahustíme polohrubou moukou.
Na dobře rozehřátý olej roztáhneme vařečkou co nejtenčí vrstvu bramborákového těsta, která musí celkovým rozměrem přesahovat velikost řízku, který obalíme v hladké mouce a položíme na těsto. Na jeho horní stranu natáhneme vařečkou další vrstvu těsta a po osmažení z jedné strany řízek opatrně obrátíme. Případné nespojené okraje obalu pečlivě zapravíme. Řízek smažíme, dokud není bramborák z obou stran upravený dozlatova.
Hotové řízky klademe do zapékací misky a umístíme na asi dvacet minut do trouby předehřáté na 100°C, kde je necháme dojít, aby zkřehly.
Podáváme s čerstvou zeleninovou oblohou nebo se sterilovanou zeleninou.
Tipy:
- nejkritičtějším momentem úpravy je obracení řízku, ze kterého se rádo sloupne těsto. Pomůžeme si při něm dvojicí lopatiček, kterými těsto přidržujeme.
- v případě, že se nám přes všechnu snahu obal poruší, nemusíme zoufat. Porušené místo zapravíme zakápnutím dalšího těsta. S původním se nám dobře spojí.
- řízek smažíme raději zvolna, na mírném ohni a delší dobu. Bramborákové těsto představuje společně se zvěřinou masívní vrstvu, která potřebuje na dobré prohřátí svůj čas.
Takže, pokuste se spojit dvě úžasné ingredience české kuchyně - kančí zvěřinu a poctivý bramborák. Uvidíte, že i z jednoduchých kombinací lze v každé kuchyni vyčarovat malý zázrak. Nejen k tomu, ale i do celého nadcházejícího roku vám všem přeji upřímnou: Dobrou chuť!
Mgr. Josef Drmota
Doporučená příloha: