Rolka s jablečnou nádivkou
Ingredience:Počet osob: 4
Autor receptu: J. Drmota, Želetava
Ingredience:
Rolka z divočáka (bok, plec, kýta), asi 800 g. 10 středně velkých jablek, 50 g čerstvého zázvoru, 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, 2 dcl bílého vína, sůl, česnek,
Příprava:Plát zvěřiny z obou stran posolíme a pečlivě pomažeme utřeným česnekem. Zavineme jej a uložíme do lednice, nejlépe do druhého dne.
Nádivku si připravíme nastrouháním pěti oloupaných jablek, která jsme zbavili jádřinců. Vmícháme do nich vajíčko, špetku soli, mouku a najemno nastrouhaný zázvor. Dobře vše propracujeme a naneseme ve vrstvě na zvěřinu. Protilehlé konce přehneme proti sobě tak, aby byla nádivka zakrytá, a celý špalík převážeme na několika místech potravinářským provázkem. Rolku dáme na pekáč, podlijeme vínem a k pečení přidáme zbývající jablka nakrájená na měsíčky i se slupkou, pouze je předem zbavíme jádřinců. Pečeme v troubě do měkka. Asi po půl hodině sejmeme pokličku a rolku během dopékání obrátíme, aby se na povrchu vytvořila kůrka. Poléváme ji tvořícím se výpekem.
Tip:
- největším problémem bývá sbalení naplněné rolky tak, aby nám nádivka nevytékala. V tomto případě doporučuji rozprostřít vrstvu spíše ke středu plátu, rolku jen nadvakrát přehnout, převázat nejdříve na obou koncích a tyto spoje dobře utáhnout.
- množství zázvoru upravíme podle vlastní zkušenosti a chuti. Koření má velmi výrazné aroma a je palčivé. Záleží proto na zvyklostech a toleranci strávníků.
- máme-li možnost volby, vybereme raději kyselejší odrůdy jablek, chuť nádivky bude výraznější
Doporučená příloha:Podáváme s rýží nebo bramborem, na talíř přidáváme upečené měsíčky jablek a přeléváme výpekem.