Zvěřina na medvědím česneku
Ingredience:Počet osob: 4
Autor receptu: J. Drmota, Želetava
Ingredience:
800 g zvěřiny na pečení (kýta, plecko, hřbet), 1 větší cibule, máslo, hladká mouka, 100 g slaniny, zvěřinový vývar, zakysaná smetana, 2 velké hrsti čerstvé česnekové natě, koření na divočinu, sůl, 1 dcl bílého vína, citrón.
Příprava:Zvěřinu osolíme, okořeníme, protáhneme polovinou slaniny a dáme do chladna zaležet. Poté ji položíme na pekáč, obložíme zbytkem slaniny, cibulí nakrájenou na kolečka, podlijeme vínem a pod pokličkou upečeme do měkka.
Pro omáčku si zhotovíme základ z máselné jíšky, kterou naředíme ½ litrem vývaru, vínem a krátce provaříme. Přes cedník do ní prolisujeme výpek, vmícháme nadrobno nasekanou česnekovou nať a pro zjemnění velkou lžíci zakysané smetany. Podle chuti přisolíme, ev. zakápneme citrónovou šťávou.
Tipy:
- variantu lehčího rázu získáme z vařené zvěřiny, přičemž vývar použijeme na omáčku
- pokrm můžeme na talíři doplnit lžičkou kompotu z červených jeřabin nebo brusinek
- zakysaná smetana se nám v omáčce lépe rozpustí v případě, že ji předem rozmícháme v trošce studeného mléka.
Doporučená příloha:Podáváme s vařeným bramborem.