Maso pěti vůní
Ingredience:2 kg hovězí kližky, 12 lžic krupicového cukru, 1 lžíce oleje, 1 lžíce mleté skořice, 3 lžíce soli, 2 lžičky kmínu, 1 sáček mletého zázvoru, 2-3 hřebíčky, 2-3 bobkové listy 3 hvězdičky badyánu, případně jinou směs koření podle osobní chuti.
Příprava:Tlakový hrnec rozehřejte a na dno nalejte lžíci oleje. Do horkého oleje přidejte dvě lžíce cukru a za stálého míchání uvařte tmavě hnědý karamel. Až se z karamelu začne kouřit, hrnec odstavte z ohně a vložte do něj kližku podélně rozdělenou na jednotlivé svaly. Delší svaly ještě překrojte napříč. Maso zalejte teplou vodou tak, aby bylo ponořeno. Vodu osolte, přidejte zbylý cukr a všechno koření. Pokud nemáte koření v prášku, ale v celku, zašijte je do pytlíčku z gázy. Vodu přiveďte do varu, pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 3 hodiny. Po uvaření nechte maso v nálevu vystydnout a uložte do chladničky. Krájejte je na tenké plátky až následující den, kdy je dostatečně ztuhlé. Je výhodné najednou zpracovat větší množství masa a vařené uchovat v mrazničce. Maso pěti vůní podávejte nakrájené na tenké plátky a obložené zeleninou. Jeho chuť dobře doplňuje i strouhaný křen. Uděláte-li nálev méně kořeněný, můžete k masu podávat pikantní omáčku z ½ dílu octa, 1 dílu vody, 1 dílu sójové omáčky a lisovaného česneku.
Stejně jako kližka se upravuje vepřový jazyk, hovězí srdce (vaří se asi hodinu a čtvrt), a játra (vaří se asi 20 minut), a to jednotlivé druhy samostatně nebo v libovolných kombinacích. Místo větších kusů hovězí kližky se mohou vařit i malé špalíčky (velké asi jako moravští vrabci). Špalíčky jsou sice méně vzhledné, ale stejně voňavé jako plátky. Přikusují se k vínu jako jednohubky.
Doporučená příloha: