Pečená nutrie
Ingredience:1 mladá nutrie, 100 g slaniny, 2 velké cibule, 2 větší mrkve, 1 petržel, větší kousek celeru, palička česneku, hrst tymiánu, vrchovatá lžíce jalovčinek, sůl.
Příprava:Nutrii stáhneme, pečlivě vypereme a naporcujeme. Oloupeme celou paličku česneku, česnek namačkáme, smícháme se solí, tymiánem a jalovcem utlučeným nahrubo v hmoždíři. Čerstvou zeleninu nakrájíme na kolečka a hrubší kousky a zamícháme do ní na drobné kostičky nakrájenou slaninu.
Všechny kousky masa pečlivě potřeme směsí koření, klademe na pekáč a prosypáváme směsí zeleniny se slaninou. Poté uložíme na dva dny do lednice. Směs je vhodné minimálně jednou obrátit a přeskládat.
Maso pečeme pod pokličkou, podlité trochou vody, v troubě vyhřáté na vyšší teplotu. Po jedné hodině pokličku sejmeme a dopékáme do měkka, aby se vytvořila kůrka a odpařila se přebytečná voda.
Tipy:
- zeleninu servírujeme na talíř společně s masem a výpekem, výsledkem je skutečně šťavnatý, velmi chutný pokrm
- k masu je ideální servírovat sterilovanou zeleninu, čalamádu, okurky nebo čerstvý zeleninový salát
- budeme-li nutrii chystat celou v běžných domácích podmínkách, nevejde se nám do klasického plechového „pekáče“. V tom případě použijeme obě jeho poloviny, které přikryjeme pro vlastní pečení alobalem.
- nutrii doporučuji již předem naporcovat na menší kusy, lépe se s nimi manipuluje a lépe se nám zaleží
- v případě, že má nutrie vnitřní sádlo, nakrájíme ho zasyrova na menší kousky a vmícháme ho společně se slaninou do zeleniny
- slanina není v pokrmu nutná z hlediska tučnosti, ale kvůli chuti a vůni výpeku
- uvedený pokrm je velmi vhodný jako vynikající doplněk k přátelskému pánskému posezení u sklenice vychlazeného piva
Doporučená příloha:Podáváme s čerstvým pečivem, ev. s vařeným bramborem.