Dušená zvěřina s hubníkem
Ingredience:Ingredience na hubník:
5 rohlíků, 3 lžíce krupice, 0,5 l mléka, 3 - 4 hrstky sušených hub, 100 g másla, sůl, pepř, majoránka, 3 - 4 stroužky česneku, 4 vejce
Asi 50 g sušených hub (nejlépe modráky - babky) nakrájíme a o den dříve namočíme do vody, další den houby v téže vodě uvaříme do měkka, 5 bílých rohlíků nebo housek nakrájíme na kolečka a v misce zalijeme asi 1/2 l mléka, 50 g krupice a 4 žloutky přidáme do misky, zamícháme a těsto necháme v klidu chvíli odpočinout, 1 cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na 1 lžíci sádla osmahneme do zlatova, 3 stroužky česneku rozetřeme a potom osmaženou cibuli, rozetřený česnek a uvařené houby (bez vody) přidáme do těsta, ochutíme 1 lžičku majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, pepřem a solí, těsto s přísadami a kořením dobře promícháme, přidáme sníh z bílků a nalijeme do sádlem vymaštěného pekáčku. Hubník pečeme pomalu v předehřáté troubě asi 1 hodinu. Lze použít i čerstvé nebo nakládané houby ale ty sušené mají nejlepší aroma. A ještě jeden poznatek: Čerstvý teplý hubník je vynikající, ohřívaný druhý den pak nemá chybu…
Ingredience na přípravu zvěřiny (4 porce):
600 g zvěřiny (lze použít veškerou spárkatou, zejména pak méně kvalitní druhy zvěřiny – plece, krk, žebra), 100 g slaniny, bobkový list, tymián (ten citronový je lepší), celý pepř, sůl, plnotučná hořčice, červené víno, plátek másla
Příprava:Vyškvaříme na malé kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na menší kostky nakrájenou zvěřinu, osolíme, okořeníme a necháme dusit do měkka. K hotové zvěřině přidáme hořčici, zastříkneme červeným vínem a zjemníme plátkem másla
Doporučená příloha:Hubník