Jelení kýta na italský způsob
Ingredience:· 1200 g jelení kýty
· sůl
· 1 lžička mleté papriky
· 1 lžíce mouky
· mletý pepř
· 2 cibule
· 2 stroužky česneku
· 2 mrkve
· čtvrtina většího celeru
· 4 lžíce oleje
· 120 ml bílého vína
· 6 oloupaných rajčat
· lžička bazalky
· lžička tymiánu
· 1 bobkový list
· kůra z 1/4 citrónu
· 1 lžíce sekané petrželové natě
Příprava:Odleželé, odblaněné a dobře omyté maso nakrájíme na silnější plátky (asi 3 cm) nebo větší kostky. Osolíme, posypeme mletou paprikou a obalíme v mouce. Na rozehřátém oleji rychle opečeme ze všech stran a vyjmeme. Do oleje vložíme připravenou oloupanou a na kostičky nakrájenou zeleninu i cibuli, přidáme rozetřený česnek a podusíme 5 minut. Potom přilijeme víno a přidáme nakrájená rajčata. Osolíme a opepříme, vložíme zvěřinu a koření (bazalku, tymián, bobkový list) a přikryté dusíme v troubě doměkka. Při podávání urovnáme na mísu nejprve zeleninu, navrch dáme plátky nebo kousky zvěřiny, posypeme sekanou petrželkou a ozdobíme tenoučkými, dlouhými proužky citrónové kůry.
Doporučená příloha: