Jelení kýta se zeleninou na smetaně
Ingredience:800 g jelení kýty
200 g slaniny
100 g celeru
100 g mrkve
100 g petržele
1-2 cibule
Bobkový list
Celý pepř
Nové koření
Sůl
1-2 citrony
500 ml smetany
150 g hladké mouky
200 g vepřového sádla
100 g brusinek
Příprava:Na rozehřátém sádle orestujeme nastrouhanou zeleninu.
Když je zelenina na půl hotová přidáme pokrájenou cibuli a vše dorestujeme.
Přidáme koření, oloupaný citrón a zalijeme vývarem.
Jelení kýtu našpikujeme, okořeníme a zprudka opečeme.
Vložíme ji do zchladlého zeleninové směsi a necháme 24 hodin odležet.
Druhý den dusíme v troubě doměkka.
Maso vyjmeme a omáčku zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili ze sádla a hladké mouky. Necháme minimálně 30 minut povařit a pak vše rozmixujeme.
Nakonec zjemníme smetanou a ještě asi 10 minut vaříme.
Na talíři zdobíme brusinkami, citrónem a šlehačkou.
Doporučená příloha:
Doporučená příloha: