Jelenie/Srncie maso na malinovej omacke
Ingredience: 4 lyzice odstredeneho masla
12 malych cibuliek
1/4 salky malin
3 lyzice rybezlovej marmalady
16-20 kuskov (asi 50g kus) jelenieho
alebo srncieho masa (1-1.5cm
hrubky)
1/2 salky cervene vino
1 2/3 salky Hovadzi vyvar (alebo
Mynox)
1/5 Lyzice maslo
1/5 hladkej muky
sol
mlete cierne korenie
Příprava:V malej rajnici zohrej polovicu odstredeneho masla (prilozeny navod), priloz ocistene cibulky, zakri voskovym papierom a krytom na rajnicu.Varis asi 20-25 minut pri pomalom miesani dovtedy pokym sa cibulka neosmazi do hneda.
Pridaj maliny, rybezlovu marmeladu a 3 lyzice vody. Zdvihni teplotu do varu (asi 5 minut) alebo dovtedy pokym maliny nezmaknu a syrup nezhustne)
Na druhej rajnici rozpal v zostatok odstredeneho masla, priloz kusky osoleneho a okoreneho masa a smaz pri prudej teplote asi 1-2 minuty na kazdej strane. Osmazene maso vyber a odloz do teplej rury. (Pozor: Maso nepresmaz, zostane tvrde!).
Do pozostanej zmasy nalej vino a zvar asi 30 sekund. Pridaj hovadzy vyvar(alebo Minox) a var dovtedy pokym sa zmas nezvary na polovicu originalneho objemu.
V pomerne nizkej teplote roztop maslo, priloz a zmiesaj muku, zalej s nahore uvedeny vyvar, zvys teplotu a udrz vo vare asi 2 minuty.
Cez jemne sytko preced ovocny syrup a zmiesaj do vyvaru. Dobre zmiesaj a nalej na dopredu osmazene maso. Cibulky a pozostale maliny pouzijes ako ozdobu.
Odstredene maslo:
(maslo je potrebne "odstredit pretoze ma nizku hranicu na spalenie--cize moze zostat horke!).
Maslo roztop (na co najnizsej teplote) pricom sa prejavia tri vrstvy maslovej tekutiny. S lizicou opatrne odober vrchnu a spodnu vrstvu. Zlty pozostatok je odstredene maslo ma pouzitie.
Doporučená příloha: