Divoká kachna na smetaně
Ingredience:· 1 divoká kachna
· mrkev
· petržel
· kousek celeru
· 1 cibule
· nové koření
· tuk
· masový vývar (bujón)
· ocet
· 5 kuliček černého pepře
· 2 bobkové listy
· tymián
· 5 kuliček jalovce
· 2 kostky cukru
· citrónová kůra
· 500 ml mléka nebo smetany
· 2 lžíce hladké mouky
· 1 lžička hořčice
· šťáva z citrónu
· sůl
· 3 lžíce bílého vína
Příprava:Nakrájenou zeleninu a cibuli orestujeme na rozpáleném tuku dozlatova, zakápneme octem a zalijeme vývarem. Přidáme koření, bobkový list, tymián, jalovec, kostky cukru a citrónovou kůru. Na tento základ dáme dobře očištěnou, vykuchanou, omytou a rozporcovanou kachnu, kterou dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, šťávu zalijeme mlékem nebo smetanou, ve které jsme rozšlehali hladkou mouku a všechno důkladně povaříme. Nakonec dochutíme hořčicí, šťávou z citrónu a omáčku přecedíme. Těsně před podáváním přidáme bílé víno.
Doporučená příloha: