Perlička pečená se 30 stroužky česneku
Ingredience:,8 kg perličky, bažanta nebo kuřete, vcelku
30 stroužků česneku, ve slupce
10 g másla
1 lžíce olivového oleje
6 malých větviček čerstvého rozmarýnu
1 vrchovatá lžíce lístků rozmarýnu, nasekané rozmačkané
275 ml bílého vína
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na těsnící těsto - "huff paste":
225 g hladké mouky + něco zvlášť na poprášení
Pomůcky:kastrol s poklicí, dost velký na jedno kuře, asi o objemu 4,5 litru.
Příprava:Troubu předehřejeme na 200°C. Nejprve ze všeho kuře osušíme jak je to jen možné, např. pomocí kuchyňského ubrousku. Pak rozpustíme máslo a olej v kastrole a na poměrně prudším ohni kuře ze všech stran restujeme dohněda. Zdá se to být nešikovné, restovat kuře vcelku, ale chráníme si ruce rukavicí a kuře přitom držíme za nožičky. A obracíme je ze všech stran, až je osmahnuté, což trvá celkem asi 10 - 15 minut. Potom kuře dáme stranou a do téhož kastrolu vložíme celé stroužky česneku i se slupkou a kolem ještě poházíme větvičky rozmarýnu a povrch posypeme rozdrceným rozmarýnem. Přilijeme víno a kapalinu uvedeme pomalu k varu.
Mezitím nasypeme mouku do misky, přidáme 150 ml studené vody - vypracujeme měkké, ale ne lepkavé těsto na utěsnění ("huff paste") Těsto rozdělíme a zhotovíme z něho 4 válečky asi tak 23 cm dlouhé, vyválíme je na lehce poprášené pracovní desce. Tyto válečky přitiskneme souvisle na okraj kastrolu a opatrně přiložíme poklici, přitlačíme a pečlivě ji utěsníme, aby nebyla nikde žádná skulinka. Můžem také kastról jednoduše přikrýt zdvojenou hliníkovou fólii a pak na ni ještě přitlačit poklici. Kastrol vložíme do trouby a zahříváme obsah přesně 1 hodinu. Pak odstraníme poklici a necháme kuře dopéci ještě dalších 10 minut, aby byla kůžička chrupavá. Hotové kuře vyndáme a necháme před porcováním 10 minut odpočinout.
Porce kuřete podáváme obložené současně s upečeným česnekem a polité vypečenou šťávou. Při jídle vždy rozmačkenme česnekové stroužky vidličkou a vytlačíme z nich krémovou náplň a kousky masa namíčíme do této omáčky. Velmi vhodnou přílohou je krémové bramborové pyré.
Doporučená příloha: