Holubí salát
Ingredience:Ingredience: Holubí prsa + játra, špek, máslo, zralá hruška, hrst ostružin, šípkový džem, toastový chléb (nebo jakékoliv bílé pečivo), sůl, pepř, směs koření na zvěřinu
Příprava:Těžko už dnes nastřílí „plnou fůru“ divokých holubů – hřivnáčů, i když lovy těchto modrošedých krasavců patří k těm poetičtějším, přesto však ztrácí na oblibě. Možná to bude tím, že současná myslivost skýtá v tomto období přechodu léta v podzim množství jiných „cílů“, možná to bude způsobeno určitou malou „masnou“ výtěžností těchto lovů, možná to bude i určitou neochotou manželek, milenek či družek myslivců k poměrně složitým kuchyňským operacím, jež příprava hřivnáčů vyžaduje. Nicméně, hřivnáč se možná dostal na úroveň sluky či tetřeva, prostě ten správný myslivec se spokojuje většinou s jedním úlovkem, jeho zvěřinku si též s patřičnou úctou vychutnává. A tak, podaří-li se vám ulovit jednoho hřivnáče, je jasné, že tam - tamy nebudou svolávat zvěřinychtivé přátele, ale z jemné holubí zvěřiny se dá připravit nejedno „speciés“.
Tak tedy, svůj velevzácný úlovek oškubeme, vyvrhneme, ostrým nožem opatrně sejmeme prsíčka z kosti (pokud možno bez kůže), přiřadíme k nim játra. Ostatní zvěřinu, tzn. celou kostru, srdíčko a očištěný žaludek upravíme na klasický vývar. Co s ním podnikneme dál, to se uvidí dle situace. Prsíčka a játra použijeme na zhotovení holubího salátu…
Nejlepší bude, připravit si všechny ingredience předem. Tzn. špek pokrájíme na větší kostky, rovněž tak i bílé pečivo. Hrušku oloupeme, vyřízneme jádřinec a nakrájíme ji na úhledné kousky, „k ruce“ si připravíme ostružiny, šípkový džem a koření. Na pánvičce začneme opékat kostky špeku, na vyšvařeném omastku začneme postupně opékat zvěřinu z prsou, játra a posléze kostky pečiva. Každou ingredienci se snažíme udržet na „svém území“, v žádném případě nemísíme ingredience dohromady. Nejdřív patrně vyjmeme špekové škvarečky, poté bude následovat zvěřina a játra, jako poslední pak opečené kostky bílého pečiva. Do pánvičky vložíme kousek másla, kousky hrušky, ostružiny, po krátkém orestování přidáme šípkový (můžeme nahradit jakýmkoliv pikantním) džem. Po krátké chvilce vypneme zdroj tepla, zvěřinu s játry nakrájíme na nudličky, teprve nyní ochutíme kořením a všechny ingredience smícháme. No, a to je celý ten zázrak. Dobrou chuť!
Z. HLAVÁČ
Doporučená příloha: