KŘEPELKY Z JIHU
Ingredience:Lov a následná konzumace těchto drobných opeřenců bude doménou „jižních národů“, tak jako losí kýta s brusinkovou omáčkou bude majstrštykem málomluvných Skandinávců. Jelikož jsem většinu svého života strávil ve středoevropských zeměpisných šířkách, narazil jsem na kuchyňsky upravené a zmrazené křepelky v supermarketu. Z víka úhledné krabičky na mne sice pomrkával křepel virginský, její obsah však zcela jistě ukrýval brojlery domestikované křepelky japonské (nebo čínské?), pokrevní to sestry našich sympatických polních střádalů („pět peněz, pět peněz“). Napadlo mne tyto miniaturní polní kury připravit v takovém rádoby „jižním stylu“. Ušlo to. Odhodláte-li se někdy k podobné úpravě, po celou dobu si pro jistotu říkejte: „Žijeme jen jednou, žijeme jen jednou…“.
Ingredience:
zakoupené křepelky, špek, plátky uzeného boku, směs koření na zvěřinu, sůl, pepř, cibule, rýže, salátová okurka, paprikový lusk, hlávkové zelí, tymián, rozmarýn, balzamikový ocet, sýr balkánského typu
Příprava:Příprava:
Křepelky osolíme, vetřeme směs koření na zvěřinu, do břišní dutiny vložíme špalíček špeku. Běháčky překřížíme, protkneme jimi kůži na protilehlém boku, čímž z křepelky vytvoříme úhledný balíček, který zavineme do plátku uzeného boku a pro jistotu přivážeme kuchařskou nití. Narovnáme do pečící nádoby, zalijeme vodou, přidáme snítku rozmarýnu, snítku tymiánu a dáme péct do trouby. Klasickým způsobem uvaříme rýži. Na drobno pokrájené hlávkové zelí a papriku „ob lavírujeme“, tzn. na několik málo minut vložíme do vařící vody a vytáhneme. Spolu s pokrájenou cibulí, salátovou okurkou, rajčaty přidáme k rýži, takto vzniklou přílohu dochutíme kořením, balzamikovým octem a přidáme na drobno pokrájený balkánský sýr. Nejlépe chutná vlahá, „hnízdo“ z této přílohy osadíme na talíři upečenou křepelkou – a otevřeme lahev dobrého vína. Když jih – tak jih!
Zdeněk HLAVÁČ
Doporučená příloha:***