Dršťková polévka z divočáka
Ingredience:Počet osob: 6
Autor receptu: J. Drmota, Želetava
Ingredience:
2 žaludky z lončáka, sádlo, hladká mouka, sůl, pepř, kmín, 2 větší cibule, paprika, nové koření, bobkový list, majoránka, česnek.
Příprava:Pečlivě vyprané žaludky dáme vařit do osolené vody. Jakmile přejdou varem, vodu slijeme a vyměníme za novou. Celý postup opakujeme. Do třetí vody přidáme sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř a dršťky uvaříme do měkka. Necháme je zchladnout a nakrájíme na nudličky. Vývar použijeme do základu polévky. Ten po uvaření propasírujeme přes sítko, vmícháme do něj dršťky a ještě asi deset minut provaříme. Nakonec přidáme podle chuti česnek a majoránku.
Základ si průběžně připravíme z nakrájené cibule, kterou s trochou kmínu zpěníme na sádle a osmažíme dozlatova. Přidáme červenou papriku, lehce ji osmahneme a přisypeme mouku, z níž připravíme hustou jíšku. Přilijeme výše zmíněný vývar z drštěk a vymícháme hustý základ, který necháme zvolna provařit.
Tipy:
- kdo má rád opravdu pikantní polévky, použije místo pepře špetku mletých chilli papriček
- pro lepší chuť použijme pro přípravu vývaru namísto čisté vody z ½ zvěřinový vývar
- do základu můžeme přidat i hrst strouhané mrkve a červené řepy. Základ před pasírováním rozmixujeme.
- že jsou dršťky připraveny k vlastní přípravě vývaru, poznáme během varu po sejmutí pokličky. Nesmíme cítit sebemenší nepříjemný zápach. V opačném případě je vhodné mezi vařením dršťky znovu vydrhnout solí a pečlivě oprat.
- v případě selat použijeme surovinu ze tří kusů
Doporučená příloha: