Dýňový krém s celerem
Ingredience:Počet osob: 4
Autor receptu: J. Drmota, Želetava
Ingredience:
1 kg oloupané dýně, 1 cibule, ½ menšího celeru, ½ l zvěřinového vývaru, celerová nať, bobkový list, nové koření, pepř, 4 stroužky česneku, 1 dcl bílého vína, zakysaná smetana, hladká mouka, máslo, olej, sůl.
Příprava:Na oleji osmažíme nadrobno nakájenou cibuli, ke které přidáme nastrouhaný celer. Po orestování přihodíme nakrájenou dýni, česnek a koření, vše podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme, až se dýně začne rozpadat. Pak odstavíme, necháme chvíli zchladnout a stopkovým mixérem rozmělníme. Z másla a lžíce hladké mouky si připravíme jíšku, na kterou přepasírujeme polévku přes síto. Přidáme půl kelímku zakysané smetany rozmíchané v trošce vody, naředíme vývarem a provaříme. Nakonec přilijeme bílé víno, které už dále nevaříme. Dochutíme solí a mletým pepřem.
Na talíři přizdobíme čerstvou celerovou natí.
Tipy:
- víno přidané na závěr poskytuje každému pokrmu naprosto specifickou, výraznou chuť. Má-li s ní někdo problémy, může polévku na závěr krátce povařit, alkohol vytěká a aroma se zmírní.
- víno můžeme nahradit špetkou octa, jablečného nebo vinného. Balsamikový ocet přidá polévce exotickou chuť, nicméně změní její výsledný vzhled.
Doporučená příloha:Na talíři přizdobíme čerstvou celerovou natí.