Polévka z planých třešní
Ingredience:½ litru vypeckovaných planých třešní, ½ litru vody, 100 g cukru, citrónová kůra, kousek skořice, sůl, 3 vrchovaté lžičky vanilkového pudingového prášku, šťáva z celého citrónu, 1 dcl sladké smetany
Příprava:Vypeckované třešně zalijeme vodou, přidáme kousek celé skořice, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a asi patnáct minut povaříme za občasného promíchání. Polévku zahustíme pudingovým práškem rozmíchaným v decilitru vody, dochutíme citrónovou šťávou a přilijeme smetanu. Nakonec jen krátce povaříme.
Na talíři můžeme servírovanou polévku přizdobit snítkou čerstvé máty.
Tipy:
- kdo má rád pikantnější chuti, nastrouhá do polévky kousek čerstvého zázvoru, výslednou chuť to velmi osvěží
- soli přidáváme opravdu pouze maličko. Nemusí se přidávat vůbec, ale její malá dávka zvýrazní chuť třešní a polévka nebude mdlá
- cukru doporučuji přidat podle chuti a zralosti třešní, výsledku většinou prospěje snížení uvedené dávky
- polévka má zajímavou chuť. Podle mého názoru se v letním parnu hodí lépe za studena, kdy působí osvěžujícím dojmem.
Takže, nebojte se ani v tomto případě vyzkoušet nevyzkoušené. Možná si tím podobně jako já splníte malý pomyslný dluh vůči chuťovým buňkám. K tomu vám všem přeji příjemné léto a obvyklou: Dobrou chuť!
Mgr. Josef Drmota
Doporučená příloha: