Zelňačka se zvěřinovou klobásou
Ingredience:0,5 kg kysaného zelí, 2 zvěřinové klobásy, 1 velké cibule, 3 brambory, sádlo, sůl, chilli paprička, sladká mletá paprika, 3 stroužky česneku, 0,5 l zvěřinového vývaru, hladká mouka.
Příprava:Velkou cibuli nakrájíme na kousky a částečně osmahneme na sádle. Přihodíme dva zvěřinové klobásy a čtyři brambory nakrájené na kostičky. Vše orestujeme a osolíme. Přidáme chilli a červenou papriku, které krátce opražíme. Zaprášíme moukou. Přisypeme kysané zelí, podlijeme kvalitním vývarem, přivedeme k varu, ztlumíme oheň a pozvolna vaříme, až brambory změknou. Přidáme mačkaný česnek a majoránku. Krátce provaříme, případně ještě naředíme vývarem.
Doporučená příloha:Podáváme s čerstvým pečivem a lžící kysané smetany.
Tipy:
- z kysaného zelí slijeme předem vodu, která by nám polévku značně zakyselila
- domácí zelí, které bývá z hlediska kyselinky opravdu „ostré“ raději ještě propláchneme studenou vodou