Myslivecké vdolky
Ingredience:1 kg hladké mouky, kostka kvasnic, hrst tymiánu, 0,5 kg kančích škvarků, sůl, 2 velké cibule, sádlo
Příprava:Základem pro přípravu vdolků je kynuté těsto, které vytvoříme dokonalým propracováním hladké mouky, asi 0,6-0,7 litru vody a kvásku. Ten si připravíme rozmícháním kvasnic v trošce vlažného mléka, do kterého jsme přidali lžičku cukru a lžíci hladké mouky. Následné oživení kvásku závisí na okolní teplotě, obvykle musíme počítat s asi půlhodinou času. Propracované těsto ponecháme v míse, zakryjeme jej utěrkou a dáme kynout při pokojové teplotě na alespoň jednu hodinu.
Cibuli si mezitím nakrájíme najemno a osmažíme ji na sádle společně s drobnými škvarečky. Hotovou směs odstavíme a po vykynutí těsta ji do něj pečlivě vmícháme společně se solí a hrstí drceného tymiánu. Poté necháme vše ještě chvíli kynout.
Hotové těsto vyklopíme na pomoučněný vál, poprášíme jeho povrch moukou, aby se nám nelepilo, a roztáhneme jej do středně silné vrstvy, ze které hrnkem nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka. Ta zformujeme do podoby vdolků, klademe na pečící papír a pečeme za občasného potírání vodou v troubě dozlatova.
Tipy:
- mouku doporučuji přesít, občas se stane, že se v ní objeví malí mouční červi
- kančí škvarečky můžeme nahradit drobnějšími výpečky z prorostlé zvěřiny nebo zvěřinovou klobáskou
- potřeme-li před koncem pečení povrch vdolků rozkvedlaným vajíčkem, získáme nejen poutavý vzhled, ale navíc také křupavou kůrku
- pro kynutí těsta se v poslední době objevily na trhu speciální mísy. Tato pomůcka výrazně zkrátí čas potřebný na kynutí i dobu předchozí přípravy kvásku.
- použijeme-li namísto části vody mléko, získáme výrazně jemnější pečivo
- velikost vdolků odpovídá pochopitelně našim představám a použité formě. V případě přílohy na silvestrovskou tabuli bych pak doporučoval jít cestou spíše menších produktů, které se k danému účelu, tedy jako vhodná příloha „k zakousnutí“, mnohem lépe hodí
Doporučená příloha:...