Vánoční medové perníčky s mysliveckými motivy
Ingredience:1 dávka: 4 celá vejce, 45 dkg práškového cukru, 2 polévkové lžíce rozpuštěného medu, 5 dkg rozpuštěného másla, 70 dkg hladké mouky, 3 polévkové lžíce kakaa, 1 kávová lžička jedlé sody, perníkové koření, mletá skořice
Příprava:Vejce a práškový cukr se v mixeru míchají dostatečně dlouhou dobu (aspoň 10 minut). Potom přidáme rozpuštěný med a rozpuštěné máslo (rozpouštíme ve vodní lázni), jedlou sodu, kakao, skořici a perníkové koření. Mouka se vysype na vál a připravená směs se do ní opatrně vmíchá. Těsto se velmi pečlivě propracuje, je-li řídké, můžeme po troškách přisypávat další mouku. Hotové těsto se vypracuje do podoby bochánku, zabalí se do igelitového sáčku a nechá se odpočívat v lednici, minimálně jeden den, ale klidně i déle, až nám čas dovolí pokračovat v práci.
Při vlastním zpracování se těsto vyválí do placky asi 0,5 cm silné a pomocí formiček se z něj vykrajují odpovídající tvary. Nejlepší pečení probíhá na suchém pečícím papíru, ale použít můžeme také plech vytřený máslem. K pečení se používá předehřátá trouba a mírnější teplota. Hotové perníčky se vytáhnou z trouby a nechají se na plechu chvíli dojít. Musí se ale pohlídat, aby se na spodní straně nepřipálily. Doba přípravy závisí na velikosti kousků i na teplotě trouby.
Zdobení vychladlých perníčků si necháme na okamžik, kdy na ně budeme mít náladu a především dostatek času. Originální recept na přípravu polevy uvádí na jeden vaječný bílek 10 dkg práškového cukru a lžičku citrónové šťávy. Celkové množství cukru se ale musí přizpůsobit velikosti vajíčka, a když se poleva při zdobení roztéká, je potřeba trochu cukru přidat. Motivy jsou otázkou schopností autorky a každý perníček je malým uměleckým dílkem. Nazdobené perníčky je nutné nechat zasychat při pokojové teplotě minimálně do druhého dne. V krabici pak vydrží poměrně dlouho a většinou čím starší, tím lepší…
Doporučená příloha:...