Kýta ze srnce s vínem
Ingredience:1 kg masa z kýty
100 g slaniny
lžíce másla
cibule
kořenová zelenina
5 celých pepřů
3 zrnka nového koření
1 bobkový list
špetka tymiánu
citrónová kůra
lžička hladké mouky
70 ml červeného vína
citrónová šťáva
lžička cukru
Příprava:Maso odblaníme, protkneme proužky slaniny a osolíme. V hrnci vyškvaříme zbytek drobně pokrájené slaniny, přidáme máslo, zeleninu a cibuli. Zeleninu jen lehce osmahneme a položíme na ni osolené maso slaninou dolů. Opečeme, obrátíme, mírně podlijeme a pečeme za častého podlévání doměkka.
Pak maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme a znovu podlijeme vývarem a vínem, okyselíme citrónem, přisladíme a přecedíme.
Jednodenní marinování masa ve směsi vína, koření a zeleniny přispěje k jeho chutnosti, měkkosti a šťávnatosti.
Doporučená příloha: