Lopatky ze srnce s brambory ve výpeku
Ingredience:Obě lopatky (plecka) z ročního srnce i s kostí, sůl, česnek, koření na divočinu, olivový olej, bílé víno, 100 g slaniny. Brambory, dvě mrkve, jedna velká cibule, dvě hrsti zeleného hrášku, zakysaná smetana.
Příprava:Nevykostěné lopatky ze slabého srnce osolíme, očesnekujeme, přidáme koření na divočinu, pokapeme olejem a necháme zaležet. Podlijeme je bílým vínem, podsypeme špekem nakrájeným na drobné kostičky a dáme dusit pod pokličku. Zvěřinu občas zkontrolujeme a případně podléváme.
Když je zvěřina měkká, vyjmeme ji z pekáče a do výpeku zamícháme nakrájené brambory, mrkev, cibuli a zelený hrášek, přidáme zakysanou smetanu a dáme péct bez pokličky. Lopatky mezitím vykostíme a nakrájíme. Když jsou brambory téměř hotové (vše občas promícháme), položíme na jejich povrch zvěřinu, aby se prohřála.
Tipy:
- popsaným postupem získáme skutečně šťavnaté brambory, prostoupené chutí zvěřiny i zeleniny
- uvedená úprava je opravdu ideální při použití suroviny z mladého kusu zvěře, který nám poskytne jemnou a měkkou zvěřinu, nevyžadující delší zaležení. Kromě srnce – ročka – lze stejně úspěšně využít zvěřinu z podzimního srnčete
- pro lepší prostup tepla můžeme zvěřinu na lopatkách podélně naříznout a lehce uvolnit od kosti
- protože celé lopatky jsou pro pečení příliš dlouhé, odseknu obvykle duté kosti kousek nad kolínkem. Tím se mi snadněji vejdou na pekáč, ale také například do mrazničky pro pozdější použití. Navíc se zpřístupní morek uložený uvnitř kostí, který nám chuťově obohatí výpek.
Doporučená příloha:brambory