Nadívaná kýta
Ingredience:kýta z menšího selete nebo ročního srnce, 1 vejce, 0,5 dcl mléka, 100 g špeku, 100 g hříbku, 1 jarní cibulka, 5 stroužků česneku, hrubá mouka, sůl, koření na divočinu
Příprava:Kýtu ze selete vykostíme řezem z vnitřní strany, rozložíme ji
a zlehka nařízneme jednotlivé svalové skupiny tak, aby se celá kýta co nejvíce rozprostřela. Pak ji obrátíme a co nejlépe doširoka rozklepeme paličkou, osolíme, počesnekujeme, zakápneme olivovým olejem a posypeme kořením na divočinu. Dáme odležet do lednice. Náplň připravíme z čerstvých nebo sterilovaných hříbků, špeku, jarní cibulky, česneku, trochy mléka, hrubé mouky a soli.
Pevné ingredience posekáme na kousky, vše dobře
romícháme do vazké nádivky, kterou rozprostřeme na zvěřinu. Celý plát přehneme a stáhneme na několika místech provázkem do podoby rolky nebo kapsy. Podlijeme vodou a pod pokličkou upečeme.
Dopékat můžeme bez pokličky, aby se vytvořila kůrka a zredukoval se výpek. Necháme lehce zchladnout a nakrájíme na plátky.
Doporučená příloha:Servírujeme s bramborem pokapaným výpekem, zeleninou
nebo čerstvým salátem.
Jako velmi zajímavá příloha vyzní brambory okrájené za syrova a ponechané vcelku, kterými obložíme rolku na pekáči a necháme je upéct společně se zvěřinou.
- Rolku krájíme skutečně ostrým nožem, aby se nám porce
nedrolily.
- Při naklepávání rolky (ale i řízku) zabráníme znečištění okolního
kuchyňského prostoru překrytím zvěřiny kusem běžné fólie
určené k zakrývání potravin, přes kterou lze zvěřinu bez problémů rozklepat.