Srnčí hřbet pečený do růžova s plátkem foie gras na teplém čočkovém salátku s lanýžovou esencí
Ingredience:800 g srnčí hřbet bez kosti
- hrubá sůl
- bílý pepř
- jalovec
- čerstvý tymian
- čerstvá řeřicha
- 250 ml olivový olej
- 500 g oranžová čočka
- 250 g šalotka
- 200 ml zeleninový vývar
- 240 g lanýžové kousky
- 240 g bílá husí játra foie gras
- 100 ml lanýžový olej
- 100 ml balsamikový ocet bílý
Příprava:Očištěný a odblaněný srnčí hřbet posypeme roztlučeným jalovcem, bílým pepřem, hrubou solí, čerstvým tymiánem, potřeme olivovým olejem a necháme pár hodin v ledničce odpočinout.
Čočku propláchneme studenou vodou a nasypeme na zpěněnou šalotku, orestujeme, podlijeme zeleninovým vývarem, přivedeme do varu a pečlivě si pohlídáme okamžik, kdy čočka vstřebá zeleninový vývar (cca 2 až 3 minuty), rychle odejdeme z plamene a dochutíme solí, bílým pepřem a bílým balsamikovým octem.
Naložený hřbet očistíme (pouze rukou) od jalovce a bylinek. Na silně rozpálené pánvi s troškou olivového oleje opečeme hřbet po obou stranách (cca 2 a 2 minuty).
Do zbylého výpeku vložíme lanýžové kousky, lehce orestujeme, zastříkneme zeleninovým vývarem, lanýžovým olejem a zredukujeme na polovinu. Esenci přelijeme do nahřátého omáčníku přes jemné sítko (dle vkusu doporučujeme necedit a nechat esenci hrubou společně s použitou surovinou).
Husí játra nakrájíme na stejnoměrné plátky, které velmi zprudka opečeme po obou stranách (cca 1 a 1 minutu).
Doporučená příloha: