Srnčí kýta v červeném víně
Ingredience:1 kg masa z kýty nebo 1 1/2 kg hřbetu
100 g slaniny
1 lžíce másla
1 středně velká cibule
3 lžíce kořenové zeleniny pokrájené na plátky
koření: 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu
malý kousek citrónové kůry
1 lžička hladké mouky
65 ml červeného vína (při 1 1/2 kg masa 100 ml)
citrónová šťáva
1 rovná lžička cukru
Příprava:Maso odblaníme a protkneme proužky slaniny a osolíme. Na kastrolu vyškvaříme zbytek drobně pokrájené slaniny, přidáme máslo, zeleninu a cibuli. Zeleninu jen lehce osmahneme a položíme na ni osolené maso slaninou dolů, opečeme, obrátíme, mírně podlejeme a pečeme za častého podlévání doměkka. Pak maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme a znovu podlijeme vývarem a vínem, okyselíme citrónem, přisladíme a přecedíme.
Jednodenní marinování masa ve směsi vína, koření a zeleniny přispěje k jeho chutnosti, měkkosti a šťávnatosti. Tímto způsobem pak můžeme zpracovat i hovězí zadní maso a připravit: "Hovězí na způsob jelena".
Doporučená příloha: