Zvěřinový valašský kontrabáš
Ingredience:Ingredience: asi 500 g zvěřiny, 2 -3 cibule, 2 stroužky česneku, 4 brambory, kysané, sterilované nebo hlávkové zelí, 50 g slaniny, 1 klobása, hrst pohanky, sůl, celý pepř, kmín, asi 50 g pikantního tvrdého sýru,po dle potřeby ocet a cukr
Příprava:Pravý valašský kontrabas jsem ochutnal na Pustevnách. Pravda, jeho „civilní“ provedení využívalo pouze lahodné chuti tradičního valašského produktu – klobásky. Se zvěřinou získá tohle lidové jídlo vpravdě jiný „šmak“, jeho příprava je však nenáročná a zbývá vám spousta času pro „splknutí při trnkovej“.
Zvěřinu pokrájíme na menší kostky, do pečící nádoby k ní přidáme na drobno pokrájenou slaninu, cibuli, česnek, celý pepř, kmín, osolíme, podlijeme vodou a dáme péct do trouby. V dalších nádobách připravíme zcela obvyklým způsobem kyselé zelí, uvaříme oloupané, na kostičky pokrájené brambory, do měkka uvaříme též pohanku. Jsou-li všechny složky kontrabáše hotové, smícháme na větší pánvi nebo rendlíku brambory, pohanku a zvěřinu (i s výpekem), prohřejeme, popř. dochutíme. Na talíř servírujeme věnec kyselého zelí, na něj navršíme směs z pánve, ozdobíme opečenou klobáskou a nastrouhaným sýrem.
Zdeněk HLAVÁČ
Doporučená příloha:Dobrá trnková