ZAJEČÍ PŘEDEK DUŠENÝ V OMÁČCE
Ingredience:Ingredience: vykostěný zaječí předek, 1 cibule, 50 g slaniny, 30 g másla, 30 g mouky, koření „Divočina“, zeleninová směs „Halali“, červené víno, kečup, francouzská zrníčková hořčice, sůl
Příprava:Při pročítání historických receptů jsem objevil kouzelnou větu: „Je to velmi chutná úprava a v době, kdy je zvěřiny hodně, vítaná změna.“ No, ty časy jsou vpravdě ty tam a nikdy se nevrátí, zvlášť jedná-li se o zaječí zvěřinu. Naopak, u té se snažíme využít každého sousta a třeba přijde na svět recept, o nějž se chci podělit. Duše kulinářských specialistů sice bude raněna použitím tří vysloveně amatérských věci: směsi koření „Divočina“, zeleninové směsi na svíčkovou „Halali“a tlakového hrnce. Samozřejmě, recept se dá připravit i bez těchto „berliček“, ale v dnešní uspěchané době přijdou amatérskému kuchaři velice vhod.
Zvěřinu pokrájíme na kostky, krátce marinujeme s několika lžícemi „Halali“. V tlakovém hrnci rozpustíme na kostičky pokrájenou slaninu, ve výpeku osmahneme zvěřinu, přidáme pokrájenou cibuli, orestujeme, ochutíme směsí koření „Divočina“, podlijeme a podusíme do měkka. Po bezpečném otevření hrnce kostky zvěřiny vyjmeme, šťávu rozmixujeme, ochutíme kečupem, hořčicí, červeným vínem, lehce zahustíme jíškou z másla a mouky. Spolu se zvěřinou ještě krátce povaříme a podáváme, nejlépe s knedlíkem.
Zdeněk HLAVÁČ
Doporučená příloha:knedlík