Zaječí stehna s hroznovým vínem a hrozinkami
Ingredience:4 zaječí stehna, sůl, mletý pepř, trochu celého pepře, trochu jalovce, 1 lžíce provensálského koření, 2 - 3 lžíce přepuštěného másla, 1 svazek polévkové zeleniny, 2 lžíce rajského protlaku, 1 sklenice červeného vína, ½ l vývaru, 2 bobkové listy, 1 - 2 lžíce másla nebo margarínu, 1 cibule, 100 g bílého hroznového vína, ½ misky hrozinek, ½ misky mandlových lupínků, 1 - 2 lžíce dužiny z hroznového vína, 2 cl ovocného likéru
Příprava:Maso umyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme a opepříme. Celý pepř a jalovec rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s provensálským kořením a potřeme maso. Máslo rozehřejeme v pekáči a vložíme do něj maso. Přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu, přimícháme rajský protlak a zředíme červeným vínem. Doplníme vývarem, navrch položíme bobkové listy a pekáč zakryjeme. Pečeme při 180 - 200 °C asi 90 minut.
Na závěr v pánvi rozehřejme máslo nebo margarín a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme hroznové víno, hrozinky a mandle, krátce podusíme a přidáme propasírovanou omáčku z pekáče. Na mírném ohni krátce prohřejeme. Vmícháme želé, přidáme ovocný likér pro lepší aroma a dochutíme solí a pepřem.
Doporučená příloha: