Zajíc po sibiřsku
Ingredience:přední část zajíce,
cibule,
kořenová zelenina,
pepř, sůl, nové koření,
bobkový list,
1 stroužek česneku
hladká mouka, vejce, voda, sůl,
kysaná smetana, kopr, kyselá okurka, houby naložené v octu
Příprava:Zbývá – li vám zaječí předek a chcete se blýsknout před strávníky nebo vyzkoušet něco fakt neobvyklého, zkusíte zajíce á la Sibiř. Zvěřinku uvaříte spolu s cibulí, kořenovou zeleninou, pepřem, novým kořením, bobkovým listem a stroužkem česneku. Měkkou sejmete z kostí, jemně posekáte nebo umelete, přidáte osmaženou cibuli a podle chuti ještě pepř a sůl. Takto může být směs považována za hotovou, ale ti správní gurmánští experimentátoři si vzpomenou, že na Sibiři je každý lovec i rybářem a ke směsi přidají přibližně stejné množství vařené nebo dušené ryby. Masíčko prostupuje chutěmi, vy si z hladké mouky, vajíčka, vody a soli připravíte těsto jako na nudle, rozválíte je na válu na sílu cca 2 - 3mm, tvořítkem na taštičky nebo jinou kulatou formou vykrajujete kolečka, plníte masem, přehnete a okraje potřené vajíčkem stisknete. Nyní máte opět dvě volby – taštičky uvařit ve slané vodě nebo osmažit v oleji. V mezičase vaření a smažení přemýšlíte o příloze. Jelikož sibiřská klasika, kořen sarany (zlatohlavé lilie) nebo čeremša (česnek medvědí) by vás, díky zákonu o ochraně přírody, přišla na několik tisíc, ochutíte kysanou smetanu koprem, kyselou okurkou a houbami naloženými v octě. Touto omáčkou právě stvořenou species na talíři polijete, konzumujete a přemýšlíte o redukční dietě pro příští dny……<br>Autor receptu Zdeněk Hlaváč
Doporučená příloha: