Domů
Kvalita zvěřiny
Druhy lovené zvěře podle kvality zvěřiny
Vliv zdravotního stavu a kondice na kvalitu zvěřiny
SPRÁVNÝ ZÁSAH je základem
Ošetření zvěře ihned po ulovení
VYVRHOVÁNÍ ulovené zvěře
Zchlazení, výkup, uskladnění
VIDEA zpracování zvěře a zvěřiny
BOURÁRNA – předpisy a podmínky
Kuchyňské zpracování zvěřiny
RECEPTY ze zvěřiny
Co je systém prohlížitelů zvěřiny
Reportáže, články a rozhovory
Aktuality ze Státní veterinární správy
KOMERČNÍ PREZENTACE
Kde můžete
koupit zvěřinu
přímo od myslivců:
Cookies
Domů
Česká zvěřina - kvalita z naší přírody
Zvěřina
, má všechny předpoklady pro to, aby se stala vysoce hodnotnou potravinou. Není jí však vždy, ale stává se jí pouze při splnění určitých základních předpokladů.
Maso lovné zvěře se díky svému specifickému složení vyznačuje vynikajícími dietetickými a chuťovými vlastnostmi. Mezi jeho významné přednosti patří vysoký obsah bílkovin a velmi nízký podíl tuku, který navíc obsahuje poměrně značné množství pro lidský organizmus důležitých nenasycených mastných kyselin. Proto je velmi vhodnou surovinou pro zdravou výživu.
Na druhé straně je však třeba mít na vědomí, že se jedná o vysoce citlivý produkt, jehož kvalita je závislá na celé řadě faktorů. Velkou roli přitom samozřejmě hrají druhová příslušnost, věk, tělesná kondice a zdravotní stav uloveného kusu zvěře, ale v prvé řadě je rozhodující způsob ulovení zvěře a její následné ošetření.
Aby se zvěřina mohla stát skutečně kvalitní potravinou, musí být zajištěn vysoký hygienický standard od samého začátku jejího získávání v honitbě, počínaje ulovením zvěře a jejím následným správným ošetřením.
Pojem hygiena je běžně chápán jako udržování čistoty. Ve spojení s potravinami má však hygiena podstatně širší význam, neboť zahrnuje dodržování veškerých preventivních opatření při manipulaci s produkty určenými pro lidský konsum tak, aby byla zaručena jejich zdravotní nezávadnost a chutnost. Pokud si přejeme, aby myslivost byla vnímána veřejností pozitivně, musíme zdůrazňovat to, co u většiny lidí vyvolává příznivý dojem.
Co přitom může být lepším argumentem ve prospěch myslivosti než to, že lovem zvěře je získávána vysoce hodnotná potravina s vynikajícími dietetickými a chuťovými vlastnostmi. Pro myslivce je ale také důležité, aby byl zajištěn dobrý odbyt zvěřiny.
To znamená, aby byla konzumenty žádanou a vyhledávanou potravinou. Pokud však chceme, aby se zvýšil zájem veřejnosti o zvěřinu jako primární produkt mysliveckého hospodaření a zlepšil tak její odbyt, musíme zajistit, aby se dostávala ke konzumentům v co nejlepší kvalitě.
To však spočívá především na samotných myslivcích, jejich odborných vědomostech a zodpovědném přístupu, neboť o kvalitě zvěřiny se rozhoduje již hned na začátku jejího získávání přímo v honitbě, to znamená při samotném ulovení a následném ošetření zvěře.
hledat:
Partneři webu
S podporou: