ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
RECEPTY ze zvěřiny > Divočák, černá zvěř > Žebírka s celerem a jablky

Žebírka s celerem a jablky

Ingredience:

1 kg žeber, žebírek (kotlet) nebo plece z divočáka (ze staršího kusu lépe naložit) , cca 15 dkg slaniny nebo špeku, dvě větší kyselejší jablka, jeden prostřední celer, sůl, pepř, nové koření

Příprava:

Dno pekáče vyložíme slabými plátky slaniny, na ně naskládáme očištěné a odblaněné kousky masa z divočáka (žebírka, plec, kotlety), osolíme a okořeníme pouze pepřem a novým kořením (pozor na klasiky sypající Vám za zády do pekáče kmín a loupající česnek a cibuli - této úpravě to neprospěje - zcela výjimečně :o) ). Na maso poklademe na slabé plátky nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný celer a nakrájená jablka bez jádřinců (můžeme je oloupat ale není to nutné). Zelenina i jablka tvoří sama o sobě velmi chutnou část tohoto pokrmu, nevyplatí se proto s ní šetřit. Pečeme zpočátku zvolna asi 1/2 hodiny, pak maso obrátíme, zeleninu a jablka dáme dospod a pokud je v plátcích tak nejlépe vidličkou trochu rozmačkáme. Maso ještě nejméně jednou obrátíme - karamelizovaná šťáva z jablek na něm udělá tmavou kůrčičku. Maso ze selete pečeme asi hodinu a čtvrt, starší o něco déle. Ke konci necháme šťávu trochu vypéct a znovu podlijeme. Pokud pečeme i panenky, dbáme aby byly stále dole, ponořené ve šťávě - to je pak delikatesa. Pokud se vám při případném opakování bude recept zdát fádní, je možné maso před pečením osolit a na několik dní naložit do kyselého láku se zeleninou (nebo jen zředěného kořeněného - bzeneckého - nálevu z obchodu) nebo zředěné sojové omáčky, a pod.. Změnou může být i to, že se mimo celeru a jablek dá i něco mrkve.

Doporučená příloha:

 
Partneři webu

Logo-Mysl-zelena.jpg

SIEZ-logo-s-textem.jpg

Logo-Lovecka-Expedice.jpg

Maso-Profit-Logo.jpg


S podporou:

Logo-MZe-bez-CR-web.jpg

SVS-logo.jpg

logo-cmmj-zelene.jpg