Ingredience:
Ingredience: jelení ořez, slanina (u nás patrně špek), cibule, zeleninová paprika, česnek, kečup, brambory, sůl, pepř, houby (lze nahradit sušenými nebo houbovým kořením)
Příprava:
Seděli jsme na dvorku goralského hospodářství, pod kotlíkem vesele praskal ohýnek, popíjeli jsme „horcovú“ a bylo nám , po ranní šoulačce, velice dobře po těle i duchu. „A čo tak polievku“?, zeptal se nenápadně přítel a již hbitě přinášel na jedlovém prkénku kopec jelení zvěřinky. Dobře, když polévku, tak polévku. Zvěřinu jsem pečlivě okrájel, to „zdravé jádro“ použijeme k jinému kulinářskému výtvoru. Ale během mé činorodé práce se vedle nenápadně objevila hrst zelených paprik, několik cibulí, nezbytný pruh voňavé slaninky… Bylo to na mně, i když do servírování jsme stihli ještě několik „kalieškov“…
Odřezky zvěřiny zalijeme studenou vodou, přidáme cibuli, česnek, sůl a vytvoříme co nejsilnější vývar (nechce to nic jiného, než mírný oheň a čas). Odřezky vyjmeme, pečlivě odstraníme všechny šlachy, blány apod., čistou zvěřinku pokrájíme na drobno, vrátíme do vývaru současně s úhledně nakrájenými syrovými brambory, houbami a paprikou. Povaříme, dochutíme kečupem, solí, pepřem, ev. feferonky (to záleží na chutích a situaci).
Z.Hlaváč
Doporučená příloha: